Adam Tomiczek, tegoroczny debiutant na Dakarze, po raz kolejny potwierdził swój nieprzeciętny talent. Zaliczył swój najlepszy jak dotąd wynik etapowy zajmując trzynastą pozycję, co pozwoliło mu na znaczny skok w klasyfikacji generalnej.

Zadaniem Adama Tomiczka na tegoroczny Dakar jest dojechanie do mety i zbieranie doświadczeń, aby w niedalekiej przyszłości ścigać się w dakarowej czołówce. Absolwent Akademii Orlen Team wywiązuje się z tego zadania znakomicie. Na poniedziałkowym etapie zajął trzynaste miejsce, notując czas gorszy jedynie o 13 minut od zwycięzcy etapu Ricky’ego Brabeca i wyprzedzając m.in. tak doświadczonych motocyklistów, jak Stefan Svitko czy Helder Rodrigues.

Dwa dni przerwy od ścigania bardzo mi pomogły, dziś czułem się znacznie lepiej. Trasa odcinka prowadziła głównie po wydmach i piasku, więc odcinek nie był bardzo szybki. Przypominał enduro, więc dobrze mi się jechało i stąd ten znakomity czas – powiedział Adam Tomiczek, który w klasyfikacji generalnej awansował na 40 miejsce. Dzięki temu do kolejnego odcinka wystartuje z wyższej pozycji. – Dzięki temu będę mógł startować z lepszymi zawodnikami. To bardzo istotne, bo we wtorek będzie szybki odcinek, więc warto złapać dobrą grupę i się jej trzymać – powiedział Adam Tomiczek

Tomiczek etap 7 dakar 17 (4)

Paweł Stasiaczek zajął 67. lokatę, co przekłada się na 81. miejsce w generalce. Na trasie do Uyuni amerykański motocyklista Ricky Brabec wygrał swój pierwszy w karierze odcinek specjalny w Rajdzie Dakar. W kategorii samochodów Stéphane Peterhansel umocnił się na prowadzeniu dzięki nieznacznemu zwycięstwu nad swoim kolegą z zespołu Sébastienem Loebem.

W niedzielę, podczas dnia wolnego, zawodnicy mogli wreszcie trochę odpocząć. Nie próżnowali za to organizatorzy, którzy tego dnia wytyczyli nową trasę siódmego etapu, częściowo wykorzystując trasę szóstego, odwołanego odcinka. Choć dystans był stosunkowo niewielki (161 km), w pierwszej części oes stanowił spore wyzwanie nawigacyjne. Jazdy nie ułatwiała również gęsta roślinność porastająca niewysokie i rozległe wydmy.

To był trudny etap. Mieliśmy dobre tempo, dogoniliśmy Terranovę, ale w jednym miejscu drogi się rozjeżdżały i trzeba było wybrać jedną. Niestety wybraliśmy gorszą, nierówną. Ci zawodnicy, którzy wybrali tę drugą, byli szybsi. Straciliśmy przez to około dziesięciu minut – powiedział Kuba Przygoński, który był piętnasty i w generalce wciąż utrzymuje się w wymarzonej pierwszej dziesiątce.

przygonski etap7 dakar 17

Kamil Wiśniewski na quadzie dotarł na metę poniedziałkowego etapu maratońskiego tuż przed Rafałem Sonikiem. Z nielicznych informacji, które dotarły z zamkniętego biwaku w Uyuni wynika, że zawodnicy razem pracowali nad quadami, przygotowując je do znacznie dłuższego ścigania we wtorek. Na szczęście nie odnotowali znaczących uszkodzeń. Kamil Wiśniewski uzyskał 12. czas i awansował na 14. miejsce w klasyfikacji generalnej. Rafał Sonik przyjechał na metę tuż po nim i zdołał utrzymać zajmowaną wcześniej 10. pozycję w „generalce”.

Niestety ze względu na problemy z połączeniem, jedyne informacje, jakie udało się uzyskać na temat rywalizacji na trasie, dotyczą stanu technicznego quadów. – Rozmawiałem z Rafałem, z którym krótko skonsultowaliśmy niezbędne prace przy quadzie. Musiał jedynie dolać trochę oleju i dokręcić lekko poluzowaną nakrętkę osi. Z quadem Kamila również nie było większych problemów – relacjonował Jarosław Zając, mechanik w zespole krakowianina.

sonik etap7 dakar17

Druga część etapu maratońskiego zapowiada się zdecydowanie trudniej. Organizator co prawda ponownie skrócił odcinek specjalny (pierwotnie 492 km), ale tym razem nieznacznie. Na bardzo wymagającej trasie z Uyuni do Salty, położonej już po argentyńskiej stronie granicy, wszyscy zawodnicy pojadą jedynie po prostych naprawach i własnej kontroli sprzętu. Jeżeli ktoś w poniedziałek za bardzo eksploatował swój pojazd, we wtorek może za to zapłacić słoną cenę. Dakar minął już półmetek, a trudy rajdu są odczuwalne dla wszystkich. Z rywalizacji odpadło już kilkadziesiąt pojazdów.

Tomiczek etap 7 dakar 17 (1)

Klasyfikacja 7 etapu – samochody
1. PETERHANSEL (FRA) PEUGEOT 01:54:08
2. LOEB (FRA) PEUGEOT 01:54:56 +00:00:48
3. DE VILLIERS (ZAF) TOYOTA 01:57:41 +00:03:33
4. HIRVONEN (FIN) MINI 01:59:11 +00:05:03
5. ROMA (ESP) TOYOTA 01:59:40 +00:05:32
6. AL QASSIMI (ARE) PEUGEOT 02:01:17 +00:07:09
7. DESPRES (FRA) PEUGEOT 02:03:15 +00:09:07
8. AL RAJHI (SAU) MINI 02:03:15 +00:09:07
9. GARAFULIC (CHL) MINI 02:04:48 +00:10:40
10. TERRANOVA (ARG) MINI 02:05:25 +00:11:17
15. PRZYGONSKI (POL) MINI 02:12:15 +00:18:07

Klasyfikacja 7 etapu – motocykle
1. BRABEC (USA) 02:02:05
2. GONCALVES (PRT) 02:03:49 +00:01:44
3. SUNDERLAND (GBR) 02:06:48 +00:04:43
4. BARREDA BORT (ESP) 02:08:56 +00:06:51
5. METGE (FRA) 02:10:26 +00:08:21
6. SMITH (AUS) 02:11:44 +00:09:39
7. WALKNER (AUT) 02:12:04 +00:09:59
8. QUINTANILLA (CHL) 02:12:33 +00:10:28
9. VAN BEVEREN (FRA) 02:12:57 +00:10:52
10. FARRES GUELL (ESP) 02:14:27 +00:12:22
13. TOMICZEK (POL) 02:15:12 +00:13:07
47. STASIACZEK (POL) 03:02:41 +01:00:36

Wyniki 7. etapu – quady
1. Siergiej Kariakin (RUS) 02:32:49
2. Axel Dutrie (FRA) +2:59
3. Ignacio Casale (CHL) +9:36

12. Kamil Wiśniewski (POL) +37.30
13. Rafał Sonik (POL) +48.13

Klasyfikacja generalna – samochody
1. PETERHANSEL (FRA) PEUGEOT 15:57:06
2. LOEB (FRA) PEUGEOT 15:59:03 +00:01:57
3. ROMA (ESP) TOYOTA 16:08:13 +00:11:07
4. DESPRES (FRA) PEUGEOT 16:11:07 +00:14:01
5. HIRVONEN (FIN) MINI 16:44:30 +00:47:24
6. DE VILLIERS (ZAF) TOYOTA 17:08:50 +01:11:44
7. TERRANOVA (ARG) MINI 17:13:12 +01:16:06
8. PRZYGONSKI (POL) MINI 17:15:08 +01:18:02
9. GARAFULIC (CHL) MINI 18:05:26 +02:08:20
10. DUMAS (FRA) PEUGEOT 18:45:43 +02:48:37

Klasyfikacja generalna – motocykle
1. SUNDERLAND (GBR) 17:28:53
2. QUINTANILLA (CHL) 17:46:38 +00:17:45
3. VAN BEVEREN (FRA) 17:51:09 +00:22:16
4. FARRES GUELL (ESP) 17:57:29 +00:28:36
5. WALKNER (AUT) 18:03:10 +00:34:17
6. DE SOULTRAIT (FRA) 18:13:26 +00:44:33
7. RENET (FRA) 18:31:30 +01:02:37
8. GONCALVES (PRT) 18:34:15 +01:05:22
9. BARREDA BORT (ESP) 18:43:40 +01:14:47
10. DUPLESSIS (ARG) 18:45:29 +01:16:36
40. TOMICZEK (POL) 21:23:58 +03:55:05
81. STASIACZEK (POL) 26:21:59 +08:53:06

Klasyfikacja generalna – quady:
1. Siergiej Kariakin (RUS) 22:13:25
2. Simon Vitse (FRA) +5.16
3. Axel Dutrie (FRA) +5.20

10. Rafał Sonik (POL) +2:45.45
14. Kamil Wiśniewski (POL) +4:24:13